I en värld av inredning, färgscheman är en av de viktigaste aspekterna av din design. Begreppet färgscheman är ganska enkelt. Färgscheman är helt enkelt en kombination av olika färgtoner som utgör din inredning, målningar eller konstverk. Inom inredning används färgscheman vanligtvis för olika ändamål.

Inom färgpsykologi består ett färgschema av valet av olika färger som används i olika konstnärliga och designinställningar. Till exempel, i en tidning, en inredningsarkitekt kan välja ett färgschema som innehåller en ljus och luftig blå färg i hela en artikel. Detta system ger tidningen en uppfattning om vad artikeln handlar om utan överväldigande läsaren. En annan typ av färgschema kan innehålla en djup färg i hela pjäsen, samtidigt som läsaren med någon form av ljus. Mer sofistikerade färgscheman innehåller flera liknande färger ordnade i ”Analogous” mode, till exempel, en artikel om resor skulle använda en ljusblå bakgrund med vita och ljus orange accenter på en ljusgul bakgrund.

Anpassa färgvalet efter rummet

Färgscheman används också för att skapa en dramatisk effekt i ett rum. Om du har ett stort öppet rum kan du använda en ljusblå bakgrund mot en vit vägg för att skapa en dramatisk effekt i rummet. Å andra sidan, om ditt rum är liten och instängd, kan du välja en rik, djup färg som går tillsammans med en ljusare nyans av matta eller färg. Denna typ av färgschema kan göra ett litet utrymme känns större än det egentligen är. Å andra sidan kan du välja en mörk färgschema som går tillsammans med en ljusare färg på vägg eller tapeter. Dessa typer av system kan skapa en känsla av klaustrofobi i rummet och kan skapa en känsla av avstånd från betraktaren. Du kommer att vilja överväga färgscheman noggrant innan du väljer inredning för ditt hem eller kontor. Om du planerar att möblera ett sovrum, så ska du planera på att använda en varm, jordnära ton färger som är förknippade med sömn. Ett sovrum ska vara varmt, inbjudande, avkopplande, och inte särskilt stimulerande. När du väljer möbler för vardagsrummet, kommer du vill använda en varm, jordnära färgschema som ofta förknippas med mysiga, romantiska inställningar.

Inredning kan också användas för hemdesign också. Det är viktigt att ha i åtanke det tema du vill uppnå i hela ditt hus design. Du kommer att vilja använda samma färgscheman när du utformar möbler för kök, familjerum, matsal, och sovrum. När du väljer möbler bör du undvika att välja objekt som kontrasterar mot ditt rums tema. Använd istället neutrala, kompletterande färger som kompletterar det övergripande utseendet på rummet i fråga. Detta är särskilt viktigt när inredning ett sovrum som ett sovrum är typiskt mindre än andra rum i huset.


0 kommentarer

Lämna ett svar

Platshållare för profilbild

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *